Batterijen - een korte keuzehulp

kantooruitrusting.nl

Batterijen - een korte keuzehulp

Batterijen zijn uiterst nuttig omdat ze opgeslagen chemische energie omzetten in elektrische energie, waardoor er geen directe energiebron nodig is. Over het algemeen geldt: hoe groter de batterij, hoe meer capaciteit hij heeft om energie op te slaan. Dus ook al hebben een grote en een kleine batterij allebei een capaciteit van 1,5V, de grote batterij slaat meer energie op en zorgt voor een langere levensduur.

Gebruikelijke batterijformaten

AA-batterijen
AA-batterijen, ook wel "dubbel A" genoemd, zijn de meest populaire en worden veel gebruikt in diverse toepassingen, zoals thermometers en draadloze telefoons. Met een capaciteit van 1,5V zijn ze geschikt voor apparaten met een hoge stroomopname, maar sporadisch gebruik.

AAA-batterijen
AAA-batterijen, bekend als "triple A", zijn de op één na populairste batterij. Ze worden gebruikt in klein speelgoed, afstandsbedieningen, en keukenklokken. Met dezelfde 1,5V capaciteit als AA, zijn ze geschikt voor apparaten met lage energiebehoefte.

AAAA-batterijen
Hoewel minder gebruikelijk, hebben AAAA-batterijen krachtige toepassingen in LED penlights en kleine elektronische apparaten zoals glucosemeters.

C-batterijen
Deze zware batterijen zijn ideaal voor speelgoed, zaklampen en dispensers voor handreinigers, waar betrouwbare stroom nodig is bij frequent gebruik.

D-batterijen
D-batterijen voorzien apparaten met langdurige stroombehoeften, zoals grote zaklampen en automatische verdelers van papieren handdoekjes, van urenlang bruikbare energie.

9V-batterijen
Met hun rechthoekige vorm leveren 9V-batterijen hoge spanning en veel vermogen, geschikt voor infraroodthermometers en elektronische weegschalen.

CR123A-batterijen
Deze krachtige batterijen, hoewel kleiner dan AA, genereren 3V en zijn ideaal voor tactische apparatuur zoals LED-zaklampen.

23A-batterijen
Deze kleine batterijen met 12V vermogen worden vaak gebruikt in garagedeuropeners en andere toepassingen met krachtige energie-uitbarstingen.

CR2032-batterijen
Met 3V vermogen zijn CR2032-batterijen compact en geschikt voor horloges, rekenmachines en medische apparaten met een hoge gewicht/vermogensverhouding.

Soorten batterijen

Bij het kiezen van batterijen moet je rekening houden met verschillende chemische constructies, elk met unieke voordelen.

Lithium batterijen
Lithiumbatterijen bieden de hoogste energiedichtheid en zijn ideaal voor intensief gebruik, zoals AA-lithiumbatterijen met een vermogen van 2700-3400 mAh.

Alkaline batterijen
Zuinig en populair, alkalinebatterijen hebben een capaciteit van meer dan 2.500 mAh, geschikt voor matig tot zwaar gebruik.

Zink-koolstofbatterijen
Extreem goedkoop, maar met lage energiedichtheid, zijn zink-koolstofbatterijen geschikt voor apparaten met laag energieverbruik.

Zilveroxide batterijen
Vaak gebruikt in polshorloges. Zilveroxide batterijen hebben een hogere kostprijs door het gebruik van zilver.

Zink-luchtbatterijen
Deze batterijen genereren energie door blootstelling aan zuurstof, geschikt voor hoortoestellen.

Soorten oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen zijn kosteneffectief voor apparaten met frequent hoog stroomverbruik.

Lithium-ion
Populaire li-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid, geschikt voor laptops en mobiele telefoons.

NiCd
NiCd-batterijen behouden constante spanning en zijn geschikt voor speelgoed en zaklampen.

NiMH
Hoewel met hoge energiedichtheid, hebben NiMH-batterijen beperkte levensduur en zijn ze ideaal voor toepassingen met regelmatig gebruik.

Bekijk het batterijen aanbod
Bekijk batterijenladers of testers