De 'rollerball pen': beter dan de balpen?

kantooruitrusting.nl

De 'rollerball pen': beter dan de balpen?

De allereerste pen ontstond ongeveer 5 duizend jaar geleden. Egyptenaren gebruikten toen grasachtige planten, vergelijkbaar met bamboe, om een schrijfinstrument te maken voor gebruik op papyrus. Er is veel veranderd sinds die tijd. Er valt nu veel te kiezen. Net zoals het handschrift van elke persoon uniek is, geldt dat ook voor de voorkeuren voor wat een comfortabele en perfecte pen maakt. Twee van de meest bekende penstijlen zijn rollerball en ballpoint. Wat is het verschil en welke is beter? 

De rollerball- en ballpointpennen (balpennen) zijn ontworpen met verschillende soorten inkt. Dit primaire verschil, naast andere eigenschappen, draagt bij aan zowel de voordelen als nadelen van deze penstijlen. Hieronder worden die geschetst.

Voordelen van de rollerballpen
Omdat rollerballpennen op waterbasis werken, glijdt de pen gemakkelijk over het papier. Dit geldt ook voor gelpennen. Schrijven vereist niet veel druk van de gebruiker. Dit type inkt maakt het ook gemakkelijker om het van vingers of kleding te verwijderen als er ongelukken gebeuren. Het is ook eenvoudiger om fijne, donkere lijnen te maken met dit soort pennen. Ze zijn zo ontworpen dat ze niet lekken. Deze pennen kunnen vriendelijk zijn voor het milieu, omdat navullingen doorgaans verkrijgbaar zijn, waardoor de levensduur van de pen wordt verlengd.

Nadelen van de rollerballpen
Vanwege de op water gebaseerde inkt in rollerballpennen hebben ze de neiging om gemakkelijk te vegen. Op water gebaseerde inkt duurt langer om te drogen dan de inkt van een balpen. Na verloop van tijd is de inkt in een rollerballpen vatbaarder voor uitdrogen, waardoor deze onbruikbaar wordt. Het gebruik van een dop wanneer de pen niet in gebruik is, helpt dit te voorkomen. Omdat rollerball-inkt minder viskeus is dan balpen-inkt, staat het erom bekend redelijk gemakkelijk door dun papier heen te bloeden.

Voordelen van de balpen
De balpen gebruikt op olie gebaseerde inkt die een dikkere consistentie heeft dan op water gebaseerde inkt. Dit zorgt ervoor dat de inkt onmiddellijk droogt en niet vatbaar is voor vegen. Vanwege de op olie gebaseerde inkt hebben deze pennen geen dop nodig om te voorkomen dat de inkt uitdroogt. De op olie gebaseerde inkt vereist een steviger hand bij het schrijven, wat de gebruiker meer controle geeft over elke beweging. De dikkere aard van de inkt van de balpen maakt het minder waarschijnlijk dat het door papier heen bloedt. Navulcartridges zijn nu wijd verkrijgbaar en kunnen een milieuvriendelijke manier zijn om minder afval te creëren.

Nadelen van de balpen 
De inkt in balpennen is dikker dan rollerball-inkt en kan rommelige, onhandige vlekken veroorzaken vanwege de consistentie ervan. Deze pennen stromen niet zo soepel als rollerballpennen en vereisen meer druk en inspanning van de schrijver.

Bekijk de rollerballpennen die wij verkopen of bekijk onze balpennen